Skip to main content

Algemeen Dagblad – Leerlingen op de basisschool mogen alleen nog water en melk drinken. Het Voedingscentrum wil dat alle scholen het doen als nu in Dordrecht: een verbod op zoete drankjes.

Het is een rigoureuze maatregel, maar directeur Mark van der Sluijs heeft geen andere keuze, vindt hij. Maar liefst 1 op de 3 kinderen is te zwaar in de wijk waar deze school staat. ,,We doen bijna alles op onze school gezond. Tijdens de ochtendpauze krijgen onze kinderen van ons al fruit en melk. We hebben het meest maximale gedaan, maar dan past het niet als ze in de lunchpauze wél zoete dranken nemen. Niet iedereen heeft het door, maar zulke pakjes zijn zó ongezond; ze zitten vol suiker,” aldus de onderwijzer.

De school is een van de weinige onderwijsinstellingen die zulke strenge maatregelen nemen in de strijd tegen overgewicht. Maar dat is wel hoe het Voedingscentrum het graag ziet. Want halfvolle melk en water passen perfect in de schijf van vijf. ,,En als iedereen dat op school doet is dat een heel duidelijk signaal,” zegt Daniëlle Wolvers van het Voedingscentrum. ,,Kinderen beïnvloeden elkaar, dus één zo’n regel helpt enorm om gezond gedrag te stimuleren.”

Goede voorbeeld

Er zijn 94 andere scholen die ook het goede voorbeeld willen geven. Zij kregen allemaal een certificaat van de Gezonde School omdat ze het advies van het Voedingscentrum opvolgden. Ook die scholen hebben een schoolplan waarin  dranken met toegevoegde suikers ongewenst worden verklaard. Toch is dat aantal nog maar een fractie van de ongeveer 6700 basisscholen in Nederland, tot groot verdriet van het Voedingscentrum. Zij zouden graag zien dat alle scholen snel overstappen op de gezonde leefstijl. ,,Op kinderdagverblijven krijgen kinderen vaak ook alleen water en melk. Maar als ze naar school bepalen de ouders ineens weer wat ze meegeven. Wij zouden heel graag zien dat die lijn van de crèche wordt doorgezet.”

Bij de Albatros in Dordrecht snappen ze wel waarom scholen nog niet massaal de zoete drankjes hebben verboden. Het was ook geen makkelijke beslissing, weet directeur Van der Sluijs. ,,Je kunt er leerlingen door verliezen, omdat ouders voor een andere school kiezen. Het zou daarom het mooiste zijn als álle scholen zoete dranken zouden verbieden. Maar wij willen hiermee in elk geval een signaal afgeven. Door de zoete dranken krijgen kinderen te veel suiker binnen.” Voor het besluit heeft De Albatros toestemming gekregen van de medezeggenschapsraad.